Temperature se dvigajo, pomlad je na poti in tudi čas za menjavo zimskih gum z letnimi. Zapisali smo najpomembnejše razloge, zakaj menjati gume iz zimskih v letne:

 gume2

1. Zimske gume so narejene za uporabo pri nizkih temperaturah

Že pri samem komponiranju gume v tovarni je zgradba gumene zmesi odvisna od temperature in vremenskih razmer, v katerih bo guma uporabljana.

Zimske gume so narejene tako, da so bolj fleksibilne pri temperaturah pod ničlo. Imajo več žlebov in prečk za boljši oprijem na snegu in na ledenih površinah, niso pa primerne za suh in topel asfalt.

Nasprotno letne gume pri nizkih temperaturah postanejo trde kot hokejski plošček, medtem ko zimsko-letne gume izgubijo oprijem pri 7ºC in so praktično neuporabne na snegu in ledu pod 0ºC.


2. Zimske gume se bodo hitreje obrabile pri temperaturah nad 7 stopinj Celzija.

S tem ko žlebovi in prečne blokade na gumah pridejo v stik s suho podlago in toplim asfaltom, se širijo in ožajo. Žlebovi se hitro odpirajo in zapirajo, pri tem pa se guma segreva in hitreje obrablja. Letne pnevmatike imajo veliko boljši oprijem s cestiščem, kar je pomembno pri vožnji naravnos, še toliko bolj pa v ovinkih in zaviranju.

3. Zaviranje in izogibanje oviram je manj učinkovito

Zimske gume so narejene tako, da so bolj primerne za neraven teren in trenja v snegu. Na suhem in toplem asfaltu pa ta fleksibilna konstrukcija ovira pri zaviranju, kar pomeni, da zaviralno pot mnogo podaljša.

Ne glede na tip gume visoka temperatura povečuje raztezanje in zvijanje materiala, pri čemer se gumena zmes trajno poškoduje. Guma na občutek postane mastna, ker kemijsko razpada, mastne gume pa nimajo oprijema.

IN ŠE NASVET
Priporočamo, da sproti preverjate globino žlebov na gumah. Zakonsko določena globina profila (žlebov) je 1,6 mm pri letnih in 3 mm pri zimskih pnevmatikah.


Ne čakajte in izkoristite brezplačen preventivni pregled vozila ob menjavi pnevmatik do 15.4.2017. Pregledali bomo kar 35 kontrolnih točk na vašem vozilu in tako še dodatno poskrbeli, da boste pripravljeni na poletno sezono.
Za hitro in ugodno menjavo pnevmatik nas pokličite na 041 780 606 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.